ű

A precíziós klimatizálás technológiájának rövid története.

A Stulz és a számítógépszobák hűtésétől a modern adatközpontok klimatizálásáig vezető út.

A precíziós klimatizálás technológiájának kezdete a korai 1970-es évektől alakult ki az egyre növekvő és szaporodó számítógépszobák hűtésével.  A ma ismert modern adatközpontok létrejöttével, a precíziós klimatizálási megoldások rendkívül szerteágazó lehetőségeivel egyre inkább elterjedt, mely folyamatban a Stulz úttörőszerepet vállalt. A legfontosabb mérföldkő a CyberAir 1, ami a világ első, már alapkivitelben is EC ventilátorokkal felszerelt precíziós klímaberendezése volt.

A kezdetek: a precíziós hűtés számítógépszobák részére.

1965-ben bemutattuk az első légkondícionáló berendezésünket, ekkor még a napjainkban ismert precíziós klimatizálási technológia elképzelhetetlen volt. Az első Stulz rendszer komfort légkondíciónálóként működött, mely szobákat hűtött miközben párátlanítást is végzett (nem kívánt módon).  Kétségtelen, ez a rendszert nem IT helyiségek klimatizálására született. Az 1960-as évek közepén alapvetően még nem volt piaca az efféle megoldásoknak.  Változás 1970-ben történt, amikor az IBM bemutatta a 370 szerverből álló rendszerét. A 4.6 millió $-os magas bekerülési ár ellenére a mai napig a legsikeresebb nagygépes rendszerré fejlődött és forradalmasította az IT használatát. A számítógép központok eleinte nagyméretűek voltak, de még nem adatközpontként ismerték őket. Az egyetlen kivételt, az 1961-es alapítású darmstadti Német Adatközpont jelentette, melynek már a nevében az „adatközpont” mint szó is megjelent.

Ezek a kezdetleges számítógépszobák egyáltalán nem hasonlítottak napjaink szerverhelyiségeihez. Régi fotókon látható, gyakran használt elrendezés volt, amikor a szerverek gyakran az íróasztalok, az írógépek, a mozgatható meghajtók és egyéb elektromos eszközök mellé kerültek. Mindennek meglehetett a maga különleges varázsa, azonban hamarosan kihívást jelentett a zsúfolt irodáknak, illetve műszaki eszközökkel telerakott szobáknak a klimatizálása, hiszen mind az alkalmazottak mind a műszaki eszközök igényeinek egyszerre kellett megfelelni. Ez jelentette a precíziós klimatizálás kezdetét: az emberek számára kellemes klíma megteremtéséhez, valamint az összes számítógép maximális teljesítményen való működésének biztosításához a beépített légkondícionáló rendszernek alkalmasnak kellett lennie a 21°C-os (+/-1°C) hőmérséklet valamint a megközelítően 50%-os  páratartalom tartására. Mindez csak a számítógéphelyiségek részére kifejlesztett egyedi berendezésekkel volt lehetséges. Ezek a berendezések a kellemetlen zajok elkerülése érdekében gyakran zajcsillapított burkolatokkal együtt kerültek beépítésre. Csupán az 1980-as és az 1990-es években választották szét az irodai tereket a számítógéptermektől és hozták létre a mára már általánossá vált megoldásokkal ismert adatközpontokat, úgy mint az emelt álpadlós „zárt rendszerű” hűtőrendszereket vagy a közvetlenül a rack-szekrények mellé helyezett sorhűtőket.

Stulz: 1971-ben szakosodás a precíziós klimatizálásra.

A Stulz 1971-től kezdve specializálódott a precíziós klimatizálás területére, csupán egy évvel az IBM/370-es rendszerének bemutatását követően. A kezdetektől fogva részt vettünk tehát a modern adatközpontok klimatizálásához vezető úton és segítettünk annak fejlődésében.  A vállalatunk ezzel foglalkozó részlegét „Computer System Air Conditioning”-nak hívták. Eleinte átalakított komfort légkondícionáló berendezéseket készítettünk. Ezeket a gépeket a kedvezőbb légbefújás érdekében speciális elemekkel láttuk el és így megfeleltek az akkori idők számítógépszobai igényeinek. Az 1970-es évek közepétől kezdtük fejleszteni az egyedi precíziós légkondícionáló rendszereket. Ezek a berendezések nagyobbak voltak mint a korábban használtak, megjelenésükben azonban már a mai gépekhez hasonlítottak. Továbbá elektronikus szabályzással és némelyik egység már két független hűtőkörrel is rendelkezett.     

 

Az 1980-as években hamarosan eljött a következő lépés: a trend eleinte a magasabb szintű környezeti- és klimatikus védelem volt az energiafelhasználás vonatkozásában. Az eredmény a STULZ energiatakarékos rendszere közvetett szabadhűtéssel, ami nemzetközi sikernek is örvendett. Ráadásként a STULZ CompTrol vezérlés is elkészült, egy szabadon programozható mikroprocesszoros szabályzó, ami a légkondícionáló rendszer valamennyi főbb egységének és az álpadlóban uralkodó körülmények folyamatos felügyeletét tette lehetővé.  Az új szabályzó ezen felül igen jó hatásfokú részterheléses üzemet is megvalósított, valamint egyszerűbbé tette a redundáns konfiguráció tervezését. A STULZ CompTrol áttöréséhez kellett egy kis idő, azonban a korai 1990-es években a legtöbb precíziós hűtőberendezés Németországban, már ezekkel az új szabályzókkal együtt készült. Ez az oka, hogy a STULZ a maga sikerének tartja, a precíziós gépek központi szabályzójának széleskörű elterjedését.

„A világon semmi sem fogható hozzá”:  STULZ CyberAir 1 a mérföldkő.

Az akkori rendszerek más szempontokból is egyre jobban kezdtek hasonlítani a maiakhoz, többek közt szabályozható ventilátorokkal, energiatakarékos hőcserélőkkel és hűtőközeg fűtéssel is rendelkeztek.  A 90-es években gyors műszaki fejlődés következett be. A hajtóerő, az adatközpontok számának növekedése, valamint a mobiltelefonos hálózatok bővülése volt, ami a mobiltelefon állomások és kapcsolóhelyiségek számára szükséges precízios légkondícionáló berendezések egyre növekvő igényét hozta. A kihívásra a termékpalettánk folyamatos fejlesztésével valamint a scroll-kompresszorok bevezetésével válaszoltunk és így a konkurencia részéről az utolérendő etalon szerepébe kerültünk. Az 1990-es évek közepétől azonban világossá vált, hogy a sikerhez teljesen új utakra kell térnünk. 1995-től kezdve rengeteg időt és pénzforrást fordítottunk az alapkutatásra és igen alaposan átvizsgáltuk a hagyományos rendszerek alkotóelemeit. A célunk egy olyan tökéletes precíziós hűtőberendezés kifejlesztése, amely mind az ügyfél, mind pedig a környezet számára maximális előnnyel bír. Mindezt a lehetséges legkisebb ökológiai lábnyom, a lehetséges legnagyobb energiahatékonyság valamint a lehető legnagyobb üzembiztonság figyelembevételével megvalósítva.

Köszönet jár az elkötelezett mérnökeinknek valamint a nemzetközi értékesítési egységeinknek, mert velük közösen sikerült elérni a célunkat: 2003-ban bemutattuk a CyberAir 1-t, a világ első precíziós légkondícionáló egységét, ami már alapkivitelben magas hatásfokú EC ventilátorokkal készült. „A világon semmi sem fogható hozzá” – ez a szlogen kísérte a piaci bevezetést.

És ez nem csak az EC ventilátoroknak volt köszönhető, ami a CyberAir 1-et kora legfejlettebb klímaberendezésévé tette: a berendezéshez újraterveztük a közvetett szabadhűtést és olyan innovatív szabályzóegységgel láttuk el, ami igen komoly energiamegtakarítási lehetőséggel bírt.

A közvetlen szabadhűtés, avagy a következő lépés az adatközpontok klimatizálásában.

Semmi esetre sem értünk utunk végére. A CyberAir 1 fejlesztése alatt merült fel az a gondolat, hogyan lenne lehetséges hőcserélők és kompresszorok nélkül hűteni. Főleg ez az utolsó pont nem hagyott minket nyugodni, miközben világos volt számunkra, hogy a közvetlen szabadhűtés egyetlen alternatívája a külső levegő felhasználása, mely elképzelésről a 2000-es években eleinte az adatközpontok kezelői hallani sem akartak. Az adatközpontok klimatizálásakor az összes egység közül a kompresszor használja a legtöbb energiát. Így újra összedugtuk a fejünket és 2009-ben piacra dobtuk az első olyan CyberAir nevű légkondícionáló berendezést, ami közvetlen szabadhűtéssel és speciális szűrődobozzal készült. Ebben a sok éves tapasztalatunkra támaszkodhattunk. Kifejlesztettük az első közvetlen szabadhűtéses rendszert, amit kisebb helyiségeknél használtunk. Végül be kellett látni, hogy a meleg napokon a kompresszorokat nem lehetett teljesen elhagyni és végül de nem utolsó sorban a légszennyezettség sem tette lehetővé a szabadhűtés állandó használatát. Mindezek ellenére tudunk mutatni olyan nemzetközi adatközpontokat ahol a rendszer majdhogynem teljesen kompresszoros hűtés nélkül üzemel. Az áttörés, az ASHRAE 2011 szabványban meghatározott, adatközpontokra vonatkozó hőmérsékleti követelmények enyhítésekor történt meg, így a közvetlen szabadhűtésű rendszerek felé ismét megnőtt az érdeklődés. Az újra megélénkült kereslet kielégítése tekintetében igen kedvező helyzetbe kerültünk, hiszen már rendelkeztünk használható közvetlen sza badhűtéses rendszerekkel az adatközpontok összes osztályára vonatkozóan.

Az elmúlt években az egyik gyártmányfejlesztő részlegünk az adatközpontok hűtéséhez illeszkedő  folyadékhűtőkre kezdett összpontosítani. Az eredmény a CyberCool 2 – egy precíziós hűtőberendezés aminek nem okoz gondot a piacon lévő legjobb folyadékhűtőkkel való versenyzés, miközben elsőrangú energiahatékonysági mutatókkal rendelkezik. Ráadásul kifejlesztettünk két új gyártmánycsaládot, így a hagyományos zárt körös rendszerek és a sorhűtők mellett légkezelőket, valamint konténeres hűtőegységeket is tudunk ajánlani.  Az utóbbi kétféle hűtési megoldás az USA-ban már elterjedt és a mi részünkről is növekvő igény tapasztalható.

A hűtőközeg mellőzése a jövő legnagyobb kihívása.

A precíziós klímaberendezések gyártóinak a jövőben különösen a hűtőközegek témájával kell szembenéznie.  A törvényi szabályozások egyre inkább szigorodnak és ez alternatív megoldások keresésére ösztönöz minket. A STULZ már dolgozik egy olyan adatközpont klimatizáló berendezésen, ami bármilyen hűtőközeg nélkül működőképes. A jövő másik fontos témája az egyénre szabott megoldás: bár a világban található adatközpontok és szerver helyiségek alig különböznek egymástól, azonban az adatközpontok klimatizálásával szemben támasztott követelmények egyre inkább egyedi megoldásokat sürgetnek, így a trend egyértelműen a hagyományos megoldásoktól való eltérés felé mutat. A STULZ jól áll az ilyen irányú fejlesztések tekintetében, hiszen rengeteg nagyszerű, különböző megoldást tud kínálni úgy mint például a moduláris precíziós hűtőegységeket számos konfigurációs lehetőséggel. A folyamatos kutatással és fejlesztéssel a törekvésünk a különböző igényeknek megfelelő megoldások nyújtása.

Ajánlatkérés Ajánlatkérés » »
ҳ Ҵ