ű

Alacsony zajkibocsátású hűtési rendszerek adatközpontokba

Számos előnyének köszönhetően ez a hűtési megoldás más iparágakban is járható megoldásnak bizonyul. Az adatközpontok kifejezetten magas megbízhatósági, rendelkezésre állási és energiahatékonysági elvárásokat támasztanak.

Ezek alapján nem meglepő, hogy más iparágak is előszeretettel használják ki az alacsony zajkibocsátású hűtési megoldás előnyeit. A következőkben a folyadékhűtők egy igen különleges előnyéről olvashatnak, mégpedig a folyadékhűtők különböző szektorok és projektek számára is vonzó átfogó hangszigeteléséről.

A zaj dilemma

A következőkben tárgyalt ügyfél nem is sejtette, hogy a zaj probléma lehet. Egy ipari gyártó cég telephelyén éjjel-nappal üzemelnek a gépek. A zaj eddig még sosem jelentett gondot számukra. Akkor vált azzá, amikor egy adott építkezési feladat kivitelezésére került sor, egy ipari folyadékhűtőt kellett elhelyezni egy irodaépület mellett. A berendezés számos kritériumnak kellett, hogy megfeleljen. Többek közt ilyen volt a rendszer magas hatásfoka, mivel a cég által támasztott CO2 kibocsátási értéket nem haladhatta meg. Egy másik fontos szempont szerint a lehető leghalkabban kell üzemelnie, minimális helyigénnyel. A kompakt méret és az alacsony zajkibocsátás ellentmondásos igények a folyadékhűtő tervezésénél. Még ha azonos hűtőteljesítményűek is, nagyobb méretű folyadékhűtők hatékonyabb és halkabb működésűek, mint a kisebbek. Az adatközpontok jellemzően kevert lakossági és kereskedelmi környezetben helyezkednek el és éjjel-nappal üzemelnek.

Az adatközpontokban használt folyadékhűtőknek jóval szigorúbb zajkibocsátási értékeknek kell megfelelniük, főleg éjszaka. Az adatközpontok jelentős változáson mentek keresztül az elmúlt években, a növekvő beépítési sűrűség folytonos belső hőterhelés növekedéshez vezetett, míg a felújított és újépítésű adatközpontok lábnyoma változatlan marad. Eredményként, a rendelkezésre álló beépíthető terület a folyadékhűtők számára a tetőn vagy az épület mellett rohamosan csökken. Következésképpen, a megfelelő hűtési teljesítmény eléréséhez kis gépeket lehet csak telepíteni, de ezek jellemzően zajosak és kevésbé hatékonyak.

Hangszigetelés, mint fejlesztési koncepció

 A STULZ CyberCool 2 folyadékhűtő tervezésekor részletes mérésekkel vizsgálták a kompresszort, a ventilátort, a szivattyút és minden olyan elemet, melynek jelentős lehet az üzemi zajkibocsátása. Ezen fejlesztés eredményeként a CyberCool 2 kompresszorai egy különleges hangszigeteléssel ellátott házba kerültek. Ez az első lépés már önmagában jelentős zajkibocsátás csökkenést eredményezett. A ventilátorok hangszigetelése ugyanakkor összetettebb feladatnak bizonyult. Kisebb méretük miatt gyorsabban kell forogniuk, hogy megfelelő légmennyiséget tudjanak szállítani. Ez elkerülhetetlenül hangosabbá és nagyobb fogyasztókká teszi őket. A probléma megoldása érdekében a STULZ fejlesztőcsapata úgy döntött, hogy a lehető legnagyobb ventilátort helyezi fel a folyadékhűtőre, optimális helykihasználás mellett. Ezt úgy tudták kialakítani, hogy a ventilátorokat olyan közel helyezték el egymáshoz, hogy egy papírlap sem férne be közéjük. Ahhoz, hogy az új ventilátoros rendszer maximális teljesítménnyel tudjon üzemelni, újra kellett gondolni az egész légkondicionáló rendszert a beszívási ponttól, a hőcserélőn át, a ventilátorokig.

Hatalmas szabadhűtő felület, mint a hangszigetelés kulcsfontosságú tényezője

A hatalmas kondenzátor felület (alacsony levegő oldali nyomásveszteség) és a maximális méretű ventilátorok kombinációja által csökken a forgási sebesség, így jelentős hatékonyság romlás nélkül csökken a zajszint. Ez az átfogó hangszigetelés a légkondicionáló rendszeren végzett részletes CFD szimulációk segítségével jöhetett létre, amely lehetővé tette az ideális egyensúly megtalálását a termodinamikai teljesítmény és a zajkibocsátás között.
A STULZ fejlesztő csapata aprólékosan megvizsgálta az összes lehetséges gyengepontot annak érdekében, hogy a gép minden négyzetmilliméterét kihasználják. Tisztában voltak azzal, hogy akkor tud a rendszer a lehető legtöbbet szabadhűtés módban vagy kombinált szabadhűtéses és kompresszoros módban üzemelni, ha megfelelően nagy felületű a kondenzátor. Sikeres munkájuknak köszönhető, hogy a kompresszorokat hamarabb le lehet állítani. A megfelelően nagyméretű kondenzátorfelületek járulékos hozama az alacsony kondenzációs hőmérséklet DX módban, valamint a ventilátorok alacsony forgási sebessége.

Ez azt jelenti, hogy az egész kondenzátor felületét ki kell használni. Nem lehetnek benne olyan zónák vagy sarkok, ahol turbulencia lép fel, valamint az sem megengedett, hogy a légáram ne érje teljes mértékben. Speciális légterelő elemek biztosítják az optimális légellátást. Összegezve, azt lehet mondani, hogy amennyiben egy folyadékhűtő részleteinek tervezése megfelelő, úgy a zajkibocsátás hatékonyságcsökkenés nélkül érhető el. Nem elégséges felületes kozmetikai beavatkozásokat végezni az egyes elemeken. A folyadékhűtő egészét, mint egy egységes rendszert kell vizsgálni és az optimalizálását minden szempontból össze kell hangolni.

Ajánlatkérés Ajánlatkérés » »
ҳ Ҵ