ű

DIN EN 50600 - adatközponti norma

Röviden a DIN EN 50600-as (VDE 0801-600) adatközponti szabványról. Egy adatközpontokra vonatkozó szabvány? Hogyan is lenne ez lehetséges? Mindegyik adatközpont máshogy néz ki, az adatközpontok számtalan nagyságban, fajtában és felhasználási jelleggel léteznek. Hogyan volna lehetséges ezen a területen bármit is szabványosítani?

Másrészről: Miért is ne?  Ilyen különbözőségek mellett is lehetséges!  Alapvetően mindegyik adatközpont bizonyos hasonlóságokkal rendelkezik, melyek „szabványosíthatók”. 

Egy adatközpont összes üzemeltetője ugyanazon alapvető kérdéseket teszi fel:

 • Mi az üzleti tevékenységem és mi a szándékom az adatközpontommal?
 • Mi minden szükséges ahhoz, hogy az adatközpontomat megfelelően kialakítsam és üzemeltessem?
 • Mennyi pénz áll a rendelkezésemre? – mind a beruházásra mind az üzemeltetésre-
 • Az üzleti tevékenységem elviseli a kieső időket? Amennyiben igen, akkor egy évben hány órát vagy napot?
 • Milyen helyszín lenne megfelelő számomra és az üzleti tevékenységemnek?
 • Az ügyfeleim számára mi a fontos és hogyan tudom ezeket az ügyfeleket megnyerni?

Egy adatközpont potenciális ügyfeleit is hasonló kérdések foglalkoztatják, akiknek szintén segítségre van szükségük, hogy kiválasszák a számukra megfelelő IT szolgáltatót.

Az ilyen jellegű kérdésekre (és még számos továbbira) a "DIN EN 50600 (VDE 0801-600) Informatika. Számítóközpontok berendezései és felszereltsége. " szabvány ad választ. A norma iránymutatást nyújt az összes adatközponti témával érintett személy számára, valamint részletes irányelveket tartalmaz a tervezés, a telepítés és a működés tekintetében. Üzleti kockázatelemzés alapján követ végig egy eredményorientált rendszerszemléletet, ahol az adatközpont funkcióját helyezi a középpontba, és így az függetlenné válik a tényleges alkalmazási módtól. A DIN EN 50600 szabvány nem helyettesíti a tervezést, a megfelelő kivitelezést vagy a jó üzemeltetést.

 

Az adatközpontok tanusítása.

A DIN EN 50600 jelenleg 7 jóváhagyott részből áll, ami egy adatközponti infrastruktúra minden területét lefedi.  További normatívák jelenleg is előkészületben vannak.

 • EN 50600-1:             Általános fogalmak
 • EN 50600-2-1:         Épületszerkezetek
 • EN 50600-2-2:         Energiaelosztás
 • EN 50600-2-3:         Környezetszabályozás
 • EN 50600-2-4:         Távközlési kábelek felszereltsége
 • EN 50600-2-5:         Biztonsági rendszerek
 • EN 50600-3-1:         Információk a vezetés és az üzemeltetés számára

 A DIN EN 50600 (VDE 0801-600) tehát felöleli egy adatközpont valamennyi lényeges elemét és területét – magától az épülettől az áramellátáson és a klimatizáláson át a tűzvédelemig, az IT-kábelezéstől a belépési ellenőrzésig. A kiinduló pont és az alapelv  minden esetben a rendelkezésre állás, a fizikai biztonság, továbbá az energiahatékony működésre való képesség. További szempont az alapvető és napi irányítási-folyamatok irányvonalának meghatározása.  A szabvány négy különböző rendelkezésre állási osztályt, ezen túlmenően négy másik, biztonságért felelős osztályt határoz meg, valamint különböző szinteken az energiahatékonyság kimutatása céljából a fogyasztási paramétereket is lehet vele vizsgálni. Az egyes területek ilyen szintű vizsgálata nagyfokú rugalmasságot eredményez, ami egyértelmű besorolást tesz lehetővé.

A DIN EN 50600 (VDE 0801-600)-al tehát rendelkezésünkre áll egy egységes európai szabályzat ami az adatközpontok tervezőinek, üzemeltetőinek és ügyfeleinek biztonságot, átláthatóságot és mindenek előtt összehasonlíthatóságot tesz lehetővé. A múltban is léteztek különböző tervezési segédletek vagy tanusítási lehetőségek, azonban ezek egymással való összehasonlítása rendkívül nehézkes volt, mivel azok csak bizonyos részterületeket vettek figyelembe.

Az összehasonlíthatóság és az áttekinthetőség egy másik előnye, hogy egy adatközpontot a DIN EN 50600 szabvány által lehessen tanusítani. Az üzemeltetőnek így egyrészről lehetősége van az üzleti tevékenységének objektív kiértékelésére, beleértve a mindennapi szokásos munkameneteket is. Másrészről pedig egy potenciális ügyfélnek lehetőséget ad a számára legmegfelelőbb szolgáltató kiválasztásához.

Összegzésül: Egy adatközpontot tehát nagyon jól lehet „szabványosítani” és ehhez a DIN EN 50600 (VDE 0801-600) szabvánnyal rendelkezésünkre is állnak a megfelelő irányelvek és kiindulási pontok.

A szerzőről röviden:

Norbert Wenk a hamburgi STULZ központ termékmenedzser csapatánál dolgozik. 1999-ben, a gépészmérnöki tanulmányainak befejeztével érkezett a STULZ-hoz. Pályafutása kezdetén a STULZ kutatás és fejlesztés részlegénél dolgozott, később az export értékesítési részleghez csatlakozott, mint területi értékesítési vezető. Az adatközponti klimatizálás területén immáron a 16 éves szakmai tapasztalatára is támaszkodhat.

Ajánlatkérés Ajánlatkérés » »
ҳ Ҵ