Szervertermek klíma követelményei

A szerverterem optimális körülményeinek fenntartása kulcsfontosságú a benne található szerverek teljesítményének és élettartamának biztosítása érdekében. Az IT infrastruktúra szívét jelentő szerverteremek pontos kontrollt igényelnek, hogy megakadályozzák a túlmelegedést, a berendezések meghibásodását és a költséges állásidőt.

A szerverek jelentős mennyiségű hőt termelnek működés közben, és megfelelő hűtés hiányában ez a hő gyorsan teljesítményproblémákhoz vezethet. A magas hőmérséklet miatt a szerverek teljesítménye csökkenhet, hogy elkerüljék a károsodást, ami lassabb feldolgozási időket és csökkent hatékonyságot eredményez. Az állandó magas hőmérséklet lerövidítheti a kritikus alkatrészek élettartamát, gyakoribb hardvercseréket eredményezve.

Az egyik legkritikusabb szerepe a klíma rendszernek egy szerverteremben, az állásidő megelőzése. A túlmelegedett szerverek nagyobb valószínűséggel hibásodnak meg, ami költséges leállásokat és adatvesztést eredményezhet. A stabil hőmérséklet és páratartalom fenntartásával a klíma rendszerek biztosítják a szerverek zavartalan működését, csökkentve a váratlan leállások kockázatát és folyamatosan működve tartva az IT infrastruktúrát.

Melyek a szervertermek klíma követelményei?

Hőmérséklet-szabályozás
Javasolt hőmérsékleti tartományt az adatfeldolgozási környezetekhez a 18-22°C közötti hőmérsékleti tartomány. Ennek a tartománynak a fenntartása elengedhetetlen, mivel a határokon kívüli hőmérséklet hardvermeghibásodásokhoz vezethet.
Ha a hőmérséklet túl magas, a szerverek túlmelegedhetnek és leállhatnak. Ha túl alacsony, kondenzáció léphet fel, ami nedvességgel kapcsolatos problémákat okozhat. Ezért a pontos hőmérséklet-szabályozás elengedhetetlen a szerverek biztonságos működési feltételeinek biztosításához.

Páratartalom-szabályozás
Az ideális páratartalom szintet a szerverteremben 40-50% relatív páratartalom között kell tartani. A túl magas páratartalom kondenzációt okozhat az elektronikus alkatrészeken, ami rövidzárlatot és korróziót eredményezhet. Ezzel szemben a nagyon alacsony páratartalom statikus elektromosság felhalmozódását okozhatja, ami jelentős kockázatot jelent az érzékeny elektronikai berendezések számára. A megfelelő páratartalom-szabályozás segít ezek ellen a kockázatok ellen, biztosítva a stabil környezetet a szerverek számára.

Légáramlás és szellőzés
A megfelelő légáramlás elengedhetetlen a meleg pontok kialakulásának megelőzéséhez egy szerverteremben. Az elégtelen szellőzés bizonyos területeket sokkal forróbbá tehet, ami egyenlőtlen hűtést és a szerverek túlmelegedését eredményezheti. A szerverek forró folyosó/hideg folyosó konfigurációban történő elrendezése optimalizálhatja a hűtést és javíthatja az általános klíma hatékonyságot.

Rendszeres karbantartás: Ütemezett ellenőrzések és karbantartás a klíma rendszerek hatékony működésének biztosítása és a jelentős problémák megelőzése érdekében.
Felügyeleti rendszerek: A hőmérséklet és páratartalom folyamatos monitorozása a szerverteremben elengedhetetlen.
Redundancia és tartalékrendszerek: Tartalék klíma rendszerek megléte elengedhetetlen a folyamatos működés biztosítása érdekében, ha az elsődleges rendszer meghibásodik. A redundancia magában foglalhat további hűtőegységeket vagy alternatív áramforrásokat, például generátorokat, hogy áramkimaradás esetén is működtessék a klíma rendszert.
A hőmérséklet-szabályozásra, páratartalom-szabályozásra és megfelelő légáramlásra összpontosítva, valamint a klíma karbantartás és felügyelet legjobb gyakorlatait követve megakadályozhatja a költséges leállásokat és meghosszabbíthatja szerverberendezései élettartamát.

További információkért lépj velünk kapcsolatba!